Thursday, May 30, 2013

KESIHATAN : Kolestrol...

Salam.

Memandangkan sekarang ni kawan tak tahu nak tulis apa (maleh sebenarnya)... maka kawan kongsikan info ini kepada semua..... boleh tambah pengetahuan sikit..

Memahami Kolesterol
Kolesterol adalah sebatian lemak yang dihasilkan oleh hati kita untuk membantu badan membina lapisan kulit sel, otak dan saraf serta pembikinan hormon-hormon tertentu.

Pakej kolesterol yang dihasilkan dari hati dihantar ke destinasi seluruh badan menggunakan salur darah. Kolesterol bergerak di dalam darah sebagai lemak-protin lebih dikenali sebagai lipoprotein. Selepas membuat penghantaran, lipoprotein ini kembali semula ke hati dan mengulangi semula kerja tadi. Secara am, lipoprotein ini terbahagi kepada dua jenis utama iaitu HDL dan LDL.

1. LDL (Low Density Lipoprotien) – sering di gelar 'kolesterol jahat' kerana serpihan daripadanya mudah membuat salur darah tersumbat.

2. HDL (High Density Lipoprotien) - Dipanggil 'kolesterol baik' kerana ia bertugas mencari dan memungut kembali LDL dari salur darah ke hati.

Jika kita makan makanan berlemak secara berlebihan, kolesterol akan terperangkap dengan banyaknya dalam salur darah, yang lama-kelamaan boleh menyekat pergerakan darah. Dan ini menyebabkan kesukaran organ penting seperti jantung dan otak menerima ‘zat/makanan’ seterusnya mengakibatkan sakit jantung dan angin ahmar
(stroke)

Bukan apa duk cerita tentang kolestrol ni, bab kesihatan ni.. Masa muda ni ler kita nak jaga... karang umur dah masuk 40-an, kena redha jer penyakit mendatang... terutamanya 3 berangkai... Kencing manis, darah tinggi, jantung... Memang teruk ler ko nak berubat...Tahap kolestrol kawan tinggi gak bila check semalam... Ni bantai makan kenduri banyak ler ni..... Bukan marah kenduri, tapi marah diri sendiri pergi meratah gulai daging. yer ler tukang masak.. kenaler rasa.. orang suruh rasa 2 sudu jer.. ni rasa 2 mangkuk...

Banyak info lagi boleh dikongsi mengenai kesihatan... sekarang ni kawan tengah repair keadaan kesihatan badan kawan.... Kawan ada gout, obersiti, dan beberapa gejala penakit lagi..... Badan tak sakit sangat lagi... tapi nak repair awal2.. takut teruk sangat bila umur meningkat.. denga kos perubatan meningkat.. Nak harap insuran pon, berapa ler sangat cover.. tu ingat nak potong jer insuran sekarang. Bayar dekat RM550 sebulan untuk satu family.... Rasa coverage takler tinggi sangat pon..biasa2 jer... mungkin akan bertukar ke package RM100 - 150 jer sebulan... coverage sama.. jimat RM300 or 400 ... boleh menyimpan...

Kawan sedang mencari2 insuran macam tu... ade offer tapi agak mahal 300 sebulan... masih mencari lagi.. kalau ada beritahu ler... ok..

No comments: