Tuesday, March 29, 2011

Pengalaman Bisnes Cyber Cafe

Sekarang ni , aku mula menampalkan kembali posting-posting aku dalam banyak forum.. Macam menarik jer untuk dikongsi bersama. Xpe... Tidak menarik pun, baca saja lah...

Bisnes Cyber Cafe......

Dari mula aku baca sampai abis, kalau nak bukak CC mesti modal kurang 20k, PC mesti updated... baru maju....itu kata reality biz cc ni....

aku pun gitu jugak...dah spend 30k nak bukak satu biz...entah dalam satu hari aku borak2 online dengan member2 forum.... aku ada satu idea....kasi belasah jer....

Aku bukak CC dengan hanya 3pc recond..total kos lebih kurang RM2k termasuk deco kedai...memula takut gak...tapi x sempat bukak kedai lagi..peerrrhhh..dah ramai tanya bila buka....

Bila opening jer ,aku target dalam 6 bulan baru TPM..sehari dua memula memang x laku sangat orang x biasa...tapi masuk weekend jer...penuh..dari 7 pagi sehingga 1.00 pagi... sampai ada yang booking siap2 2 hari terus (mesti bayar dulu laaa)...full book for 3 pc..Dah terpaksa cari satu lagi PC untuk cover customer..ala murah jer 1 sest RM400 termasuk monitor..

sikit2 aku masuklah elemen biz lain, start dengan printer, scan, photostat, laminate, jual makanan ringan... ok ler dapatlah cover upah tunggu......

aku pulang modal just dalam sebulan lebih jer..tu pun kekadang cc tutup xde sape jaga...

Tapi sayangnya, CC aku ni terpaksa ditutup atas arahan tokey kedai (aka Ayah aku merangkap tukang jaga cc) sebab kena komplin dengan tuan iman dalam khutbah jumaat kerana abiskan duit mak bapak.... Terkena ayah aku sebagai bekas pengerusi masjid yang sama....aku pon nak kata apa, tutup terus ler...nasib baik pulang modal....

kesimpulannya,

1. Nak bukak cc x yah fikir panjang2..ada duit terus bukak..tapi bukan duit yang sama nak beli beras or gula tapi duit memang spend nak rugi bila berniaga...
2. Kalau x reti apa2 macam aku tentang IT, bukak sikit2..5 pc ker...Jgn target bukak kawasan ramai CC lain.. Cari niche area..contoh kampung ko ker, lorong umah ko duduk ker...xpe biar untung sikit dari niaaga modal besar x pulang modal akhirnya....bila ada untung tambah lagi PC..sambil tu, belajar ler apa2 patut tentang komputer...
3. Harga sejam? berapa yer nak letak...Kat sini ler korang kena terror....cari titik analisa dimana harga....nak letak tinggi karang x laku, letak rendah kit rugi......yg ni payah gak nak ajar...
4. Dalam biz CC aku ni, actually lakunya aku rasa sebab kuat promosi..walaupun aku cc just 3 bijik ye...tapi banner 5 bijik aku letak di area kawasan aku...lokasi straategik..tempat lalu lalang....
just 2 kupang...

5 comments:

zulkar juka said...

add sye dalam fb bro nak ckp dlm cyber cafe sikit zulkar1993@yahoo.com

Thariq Aidi said...

pengalaman tu lebih kurang nk sama la mcm saya..saya jaga cc juga. :)

adrianiamri said...

tahniah kepada anda.

Buat apa pon biz, janji berusaha untuk maju. Sabar dan tawakal itu penting. Biar rugi akbiat mencuba sendiri dari rugi akibat orang lain.

Sori bro. Lama xbleh on blog ni..lupa password. tu terbengkalai 3 tahun.. rugi oo...

Sekarang kawan duk sibuk buat biz lain.. Cari passive income ler pulak...

Yazid Zahir said...

sya bru nk muka cc ni,tpi sya xtaw nk mula dri mna

Shahril Md said...

saya baru take over CC orang...buat masa ni banyak menarik budak2 masuk..tapi saya lebih berminat nak menarik orang dewasa(15-25 tahun) skit masuk...ada apa2 cadangan?