Saturday, August 29, 2015

BERSIH atau ANTI BERSIH >>>

Salam.

Sempena cuti tiga hari iaitu mulai Sabtu, Ahad dan Isnin, maka ramai mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung halaman atau pon merancang untuk bercuti di tempat yang diingini. Walaupon cuti raya korban tiggal 3 minggu sahaja lagi, ini tidak menghalang untuk orang ramai mernacang perjalanan. Mungkin faktor baru dapat gaji jadi penyebab kekuatan itu.? Tidak kisahlah apa sekalipon. Yang penting anda semua berasa gembira.

Sementara itu, takkala orang ramai merancang pergerakan, ada sekolompok manusia pula datang ke Kuala Lumpur untuk menyertai gagasan yang dinamakan BERSIH 4. Mereka yang datang dari sepelosok seluruh negara berkumpul di ibu kota selama 34 jam untuk meyatakan perasaan dan sokongan mereka terhadap gabungan NGO bersatu iaitu BERSIH yang dikatakan memperjuangkan untuk elak rasuah dn pelbagai lagi. Secara umumnya itu adalah sangat bagus untuk memperjuangkan hak itu. Mana-mana manusia waras sudh pasti akan bersetuju tema yang diperjuangkan itu. Adakah anda menyokong pengambil rasuah..? Sudah tentu tidak...

Tetapi corak pelaksanaan BERSIH 4 itu dibuat secara perhimpunan HARAM seperti yang diputuskan oleh Kementerian DALam Negeri. Pihak polis tidak membenarkan perhimpunan itu diadakan setelah pemilik lokasi perhimpunan tidak meluluskannya. Mengikut syarat sebarang kelulusan perhimpunan adalah mesti mendapat kelulusan pemilik lokasi. Pihak DBKL tidak membenarkan perhimpunan itu dibuat di sekitar Dataran Merdeka memandangkan lokasi itu akan diadakan sambutan Hari Kebangsaan 2015. Sebarang persiapan dan raptai yang sedang berjalan dikuatiri terganggu akbiat dari perhimpunan itu. Maka pihak DBKL menawarkan lokasi lain iaitu di Stadium Titiwangsa atau membantu memohon menggunakan Stadium Merdeka atau Stadium NAsional yang mana tiada aktiviti lain berlangsung.

Mungkin merasakan lokasi kurang strategik dan merasakan perjuangan mereka tidak akan sampai ke sasaran, maka piha kBERSIH 4 tetap meneruskan acara perhimpunan di lokasi yang dirancangkan walaupon pihak polis menyistiharkan perhimpunan itu tidak sah. Xpe ler. Sama-sama kita saksikan kesudahannya.

Sementara di dunia media online sibuk menceritakan hal ehwal BERSIH 4, ada sekumpulan lagi menamakan golongan mereka iaitu Anti BERSIH. Golongan ini memperjuangakn hak mereka untuk memohon pihak kerajaan membatalkan perhimpunan BERSIH yang diadakan. Mereka merasakan perhimpunan haram itu mempunyai agenda tersembunyi disebalik isu yang diperjuangkan. Dengan menggunakan persepsi sekarang, BERSIH dikatakan menggunaka orang ramai untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada yang dipilih oleh rakyat pad pilihanraya umun yang lalu. Pelbagai isu dicanang termasuklah yang paling popular sekali isu RM2.6 bilion itu. Walaupon isu itu belum tentu kesudahannya, dendangan dlam media online begitu kuat sekali menyatakan DS NAjib bersalah. Pelbagai cara digunakan untuk membatalkan sebarang pendakwaan di atas pertuduhan itu. Isu penguguran TS Muhyddin Yasin sebagai Timbalan Perdana Menteri antara punca timbulnya provokasi.

Siapa yang bersalah..? BERSIH atau Anti BERSIH..? Kita tunggu kesudahannya. Semoga ALLAH tunjukkan kepad kita semua pengakhiran cerita ini dengan baik.. amin.....

No comments: