Friday, June 14, 2013

Gas Nitrogen : Kelebihan guna di tayar kenderaan anda.

Salam.

mungkin ada sudah tahu tetapi takpe ler anggaplah sebagai ilmu untuk ditambah...

Memandangkan ramai di kalangan blogger sudah mampu beli kenderaan iaitu motor dan kereta amnya, maka di sini kawna nak cadangkan agar kekawan menggunakan gas nitrogen untuk tayar kenderaan korang ...

Apa kelebihannya... Mai baca.

Nitrogen adalah kimia yang tidak mudah terbakar, bukan toksik gas lengai. Gas lengai tidak bergabung dengan apa-apa gas lain pada sebarang suhu. Ini sifat asas nitrogen pertama sekali membantu dalam mengekalkan kelembapan minimum dalam tayar.

Idea asas gas Nitrogen adalah bahawa ia adalah lebih sejuk daripada udara termampat dan itu adalah berguna dalam apa jua keadaan memandu. Mengapa? Satu tayar yang sejuk bermakna bahawa tahap tekanan pada tayar sambil bergerak adalah kurang. Kehausan bunga dan lusuh juga kurang disebabkan kepada suhu yang kurang.

Suhu yang lebih tinggi dalam tayar juga mempunyai kecenderungan untuk pecah selepas jam lama berjalan. Nitrogen mengurangkan peluang pecah tayar sebanyak 90%. Ini boleh membuktikan untuk menjadi lifesaver manakala di lebuh raya di mana jam panjang dan kelajuan tinggi, kedua-duanya menimbulkan ancaman kepada kereta dan penumpang.

risiko tayar kehilangan angin pun lambat berbanding kehilangan gas biasa. Jadi tiada masalah berkaitan tayar cepat kehilangan gas walaupun tiada kebocoran yang berlaku.

Di malaysia sekarang banyak kedai-kedai tayar menawarkan pengisian gas nitrogen,xsilap aku satu tayar dikenakan caj sebanyak RM3 atau RM5..so average sekali isi utk 4 tayar lebih kurang RM12 je..lebih jimat minyak dan tayar lambat haus. Cuma jaminan susah nk dikata,bgantung kpd pemandu sendiri,kalu selalu lnggar lobang atau paku..kenela kerap masukkn gas...So far aku pakai nitrogen gas ni dh setahun mmg jimat minyak and tayar Toyo DRB ku sejuk je...


Rasa kat Jerantut,kedai tayar belakang Petronas ada menjual gas nitrogen ni. RM5 setu tayar.. Lupa dah. Kawan ada pakai gak tapi selalu tayar diisi oleh angin biasa sebab jalan teruk sangat. lubang banyak sangat. Asyik jatuh ler.. Nasib baik rim tak bengkok... ok selamat menggunakannya..

sumber.. macam biasa cgeee ler...

1 comment:

Ridz Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website https://mytayar.com
Ada >50 kedai di Klang Valley yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.
Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.
Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.